CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Kistarcsai Híradó 2021. 5. szám 7. oldal

 

Tavaszi kerti munkák AZ ÓVODÁBAN

 

Óvodánk, a Kistarcsai Gesztenyés Óvoda Zöld Óvoda, ezért kiemelten fontos számunkra a külső világ tevékeny meg­ismerése. A tavasz megérkeztével, amelyet a gyere­kek már nagyon vártak, több lehetőség nyílik számuk­ra az óvoda udvarán való játékra és tevékenykedésre.

Mindennapos mozgás mellett (futkáro­zás, biciklizés stb.) alkalom nyílik arra is, hogy különböző folyamatokban is részt vegyenek, mint például a virágok ültetése. Ez le­hetőséget biztosít számukra, hogy közvetlenül megfigyelhessék a környezetüket, tapasztalatot szerezzenek, megismerjék és meg is értsék az őket körülvevő világot.

Egy szép napsütéses napon, kihasználva a jó időt, igyekeztünk a gyerekekkel az udvarra, hogy nö­vénypalántát ültethessünk. A csoport nagy része a virágágyás körül sertepertélt, alig várták, hogy valami feladatot kapjanak. Nagyon izgatottan és lelkesen kezdték el az ültetés legelső mozzanatát, a föld gyomlálását és meglazítását gyerek kapa se­gítségével. Majd a számukra legérdekesebb fázis következett, vagyis a virágok ültetése. Az ágyás beültetése előtt kiválogatták a számukra legjob­ban tetsző virágot és türelmesen vártak, míg rájuk került a sor. Először a lányok, majd a fiúk kezdték gondosan kiásni ásóval a földet, belehelyezték a gödörbe a virágot, majd kiskezeik segítségével a virág gyökerére húzták a földet. Végül locsolókan­na segítségével meg is locsolták a növényeket. De nemcsak a virágültetés folyamatát sajátították el ez idő alatt, hanem közvetlenül tapasztalatot szerez­tek a kerti szerszámokról, azok biztonságos hasz­nálatáról is.

A gyermekek lelkesedése mindvégig megma­radt és egy csodaszép kis virágoskert ékesíti az­óta is az óvoda udvarát, amelyet a mai napig gon­dosan locsolgatnak.

Magyar Andrea és Antal Eszter óvodapedagógusok

 

                                         

 

                    

 

 

 


Kistarcsai Híradó 2021. 2. szám 8. oldal

 

EGÉSZSÉGHÉT az óvodában

 

A Kistarcsai Gesztenyés Óvodában és a Kistarcsai Tölgyfa Óvodában is, minden évben fontos szerepet tölt be az ,,Egész­séghét”. A pandémiás helyzet miatt az idei projekt má­sabb volt az előző években megszokottaknál. Ami nem azt jelenti, hogy a lebonyolításának színvonala alacsonyabb lett volna.. Óvodánkban a pedagógusok és a dajkák, cso­porton belül végzik el az eddig nyílt kóstolós napokat.

A projekthét elsődleges célja, hogy a gyer­mekek megismerjék és megszeressék az egészséges élet feltételéhez, a táplálko­záshoz és a mozgáshoz való lehetőségeket és pozitív attitűd alakuljon ki az egészséges dol­gok felé. Az egészségre nevelő programot, az óvoda pedagógusai dolgozták ki, a szülőket is bevonva. Az óvónők különböző módszereket alkalmazva prezentálják a témát, hogy minél jobban tudatosuljon a gyermekeknek az egész­ség fontossága.

A projekthét alkalmával a gyermekek meg­ismerhetik és válaszokat kaphatnak, hogy mi­ért egészséges vagy egészségtelen egy-egy étel. Friss zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatnak meg különböző formában (frissen, aszalva, zöld­ség-gyümölcsléként, gyümölcssalátaként), illet­ve mártogatósok, különféle krémek kóstoltatása is megjelenik a heti programban. Szerencsére a gyerekek többsége nyitott és szívesen kóstol meg új ízeket.

A munka nem csak erre a hétre szól. A min­dennapokban is arra törekszünk, hogy a táplál­kozás és a mozgás egyben rendszeres és minősé­gi legyen. Az alapprogramot figyelembe véve az egészségre nevelés fontos feladata az is, hogy az óvoda a gyermekeknek biztonságos környezetet biztosítson a balesetek elkerülése, így az egészség védelme végett. A környezet megóvására és tisz­teletére való nevelést is már óvodáskorban kell tu­datosítani a gyermekekben, hogy egészséges kör­nyezetet tudjanak kialakítani maguknak, illetve a jövő nemzedéknek azt fenntartani és megvédeni. Óvodánkban nem utolsósorban a testi egészség mellett, mentálisan is támogatjuk a gyermekek harmonikus növekedését. Hiszen a gyermekek érzelmeinek, önértékelésének, önállóságának és kapcsolatainak ápolása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődésükhöz.

Demeter Róbertné óvodapedagógus

SPENÓT-TEKERCS

TÉSZTA                             TÖLTELÉK

• 40 dkg spenót                 • 2 tubus tejszínes sajtkrém

• 3 db. tojás                       • 1 ek. juhtúró

• 12 dkg liszt                     • 1 natúr vagy füstölt sajtkrém

• 1 gerezd fokhagyma      • 1 kaliforniai paprika

• ½ teáskanál só              • 2-3 szeletelt, párolt cékla

• olaj                                 • 2-3 szeletelt, pároltsárgarép

Az összeturmixolt vagy kiengedett, le­csepegtetett spenótot egy tálba tes­szük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisz­tet, a sót és a préselt fokhagyma gerezdet, majd ezeket jól összekeverjük. A tojásfe­hérjét egy csipet sóval kemény habbá ver­jük, majd óvatosan összekeverjük a spe­nótos masszával. Sütőpapírt teszünk egy nagy tepsibe, amit olajozunk, lisztezünk és belesimítjuk a spenótos masszát. 180 C fokon, kb. 15 percig sütjük, melegen felte­kerjük sütőpapírral együtt.

A sajtkrémet összekeverjük a túróval és egy csipet sóval. A kihűlt tésztalapról le­szedjük a sütőpapírt. Kitekerjük, megken­jük a krémmel, majd rárakjuk a kockára vágott paprikát, a cékla és a sárgarépa­csíkokat és ismét feltekerjük, majd hűtő­be tesszük. Szeletelve tálaljuk.

        A mi spenóttekercsünk így sikerült              

 

                          Így készítettük a narancslét

       

                  A gyerekek szívesen vettek részt az ételek elkészítésében

                                                 

 

 

 


Kistarcsai Híradó 2021. 2. szám 9. oldal

 

FARSANG az óvodában

 

Az óvodát farsangi díszbe öltöztettük a gyere­kek segítségével. Lelkesen festettek, rajzoltak, vágtak, és ragasztottak. Szép álarcok, maskarák készültek, amiket a nap végén haza is vihettek.

A gyerekek már hetekkel ko­rábban készülődtek, izga­tottan tervezgették, hogy ki milyen jelmezt fog majd vi­selni. Versenyeztek, hogy me­lyik gyerek jelmeze lesz a leg­jobb, legszebb.

A gyerekek szívesen vettek részt az ételek elkészítésében

A fiúk között sok volt a rendőr és a pókember

A farsang napján pörögtek, forog­tak jelmezeikben. Mindannyian be­mutatták és elmesélték, hogy kit, vagy mit alakítanak. Volt közöttük rend­őr, hercegnő, cica, pókember, béka­király. Hosszan lehetne még sorolni a sok ötletes jelmezt, amit a gyere­kek kitaláltak és a szülőkkel együtt elkészítettek, megvalósítottak. A jel­mezes felvonulás után, a szülők által felajánlott (a járványügyi szabályokat betartva) süteményeket, és finom üdí­tőket fogyasztották el, ezzel is emel­ve az ünnepi hangulatot.

Az ünnepi falatozás után vidám zenére táncoltak, mulattak, énekeltek. Remek volt a hangulat, a gyerekek so­kat nevettek, igazán jókedvű volt min­denki.

Ügyességi játékokban is megcsil­logtatták tudásukat. Tartottunk lufi fújó versenyt is, amiben nagyon igye­keztek, egyeseknek sikerült felfújni a színes lufijukat is. A nap során, a lu­fival való játékot az udvaron tovább folytathatták. Összetartásuk megmu­tatkozott abban is, hogy egymásnak drukkoltak a székfoglaló játékban. Kitörő örömmel fogadták a perec­evő versenyt is, ami a nap egyik fény­pontja volt a gyermekek számára.

A farsangi délelőtt után fárad­tan zuhantak az ágyaikba és alud­tak uzsonnáig. Boldogan mesélték el szüleiknek a farsangi élményeiket.

Bakonyiné Fekete Klára óvodapedagógus