CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

COMENIUS 2008/2010

PÁLYÁZAT BEMUTATÁSA

 Comenius „Iskolai együttműködések” – Mesével Európában pályázat

 

Óvodánk 2004 - 2007 időszakban SOKRATES pályázaton a Coménius program keretében együtt dolgozott a szlovák Belusai és a cseh Bilovicei óvodákkal, hagyományőrzés témában.

2008-ban ismét  –a Coménius program keretében –sikeres pályázatot nyertünk az eddigi partnereinkkel, akikhez csatlakozott a lengyel Rudnói óvoda is.

Az elnyert pályázat központi eleme a mese. Az elkövetkező 2 évben a népmesék által közvetített értékeket kutatjuk a saját nemzetünk és a partnerek meséin keresztül.

A mesében a gyermekek hidat találnak a valóság és vágyaik között. Ezzel nagyon fontos dolgokat tudunk közvetíteni a gyermekeknek.

A mese az emberi együttélés törvényeire tanít, erkölcsi szokásokat közvetít. A természet megelevenedik, minden emberarcú és emberlelkű lesz. Az állatok megszólíthatóak, és válaszolnak. Felkavarja a gyermekeket, de bátorítja őket, kivetítik benne az alaktalan szorongásaikat.

Hatása a viselkedésükből, rajzaikból, játékukból tükröződik. A mese kultúrát ad át.

A pályázat, az együttműködés a partner óvodákkal lehetővé teszi, hogy megismerhessük a különböző országok tradícióit. Minden nemzet mesevilága jellegzetes népmesei elemeket tartalmaz.

A pályázat első évében ezekre alapozottan mesekönyvet állítunk össze, melyet a gyermekek munkáival színesítünk.

A második évben dramatikus eszközökkel dolgozunk fel meséket, a gyermekek alkotófantáziájára építve. Ekkor egy közös DVD készítünk partnereinkkel, a gyermekmunkákból pedig mesekirakó játékot.

Az együttműködés során lehetőség nyílik egymás nevelőmunkájának alaposabb megismeréséhez, módszertani ismeretek,új vizuális technikák megismerésére és kipróbálására.

A projektmunka szerves részévé válik az óvodai életünknek - beépül az éves munkatervbe – amiben minden gyermek és pedagógus is részt vesz..

Az együttműködés projekttalálkozókon valósul meg: 1-1 találkozó Szlovákiában és Lengyelországban, 2 – 2 találkozó Csehországban és Magyarországon kerül megrendezésre.

A pályázat szakmai munkájáról és programjairól rendszeresen tájékoztatjuk a szülőket és a helyi lakosságot.

 MESEKÖNYV

A mesekönyv elkészítése a szlovák Belusai óvoda feladata volt.

Mesekönyv megtekintése

MEMO

A memória játék elkészítése a Kistarcsai óvoda feladata volt.

Memória játék megtekintése

JÁTÉK

A játék elkészítése a lengyel Rudnói óvoda feladata volt.

Puzzle játékok megtekintése